2016-01-09

Träna pinch hemma

Vill man klättra sådant här:
El Latido del Miedo (8a), Les Bruixes. Foto: JW
vill det till att man har ett hyggligt nypgrepp (“pinch” på klättersvengelska). Detta brukade inte vara något större problem i klätterväggarnas ungdom, då de flesta grepp togs bäst som något form av nypgrepp. Nu när klättergrepp har lite bättre variation kan det vara läge att träna nypgreppet på annat sätt.

Bästa sättet att systematiskt träna nypgreppet (förutom att åka till Rodellar eller liknande i ett par månader) är på en ställbar systemvägg som har rena nypgrepp av olika brädd att ta.

Nypgrepp går inte träna på hängbrädor. Tro mig. Jag har försökt alla varianter. För det första tar handlederna stryk och för det andra så tränar man mer komprimering (kylskåpsklättring) än fingrarna, då det lättaste sättet (och för de allra flesta av oss enda sättet) att hänga i två pinchar är genom att komprimera och mest utnyttja nypgreppen som två motstående sidotag. Samma problem är det för övrigt med vissa systemväggar, de är för branta för att man skall kunna träna pinch, utan det blir bara träning av kylskåpsklättring av alltihop.

Ett sätt att träna nypgreppet i hemmets lugna vrå är genom att nypa fast i ett block som är nedlastad med vikt och lyfta upp det. Nypträningsmojängen på bilden nedan tillverkade jag på 5 minuter av en bit prussikslinga och lite överbliven plywood med hjälp av en såg och en borrmaskin. Ytterbitarna är 200 x 100 mm och mellanläggen är 100 x 100 mm. Plyfan jag hade var 12 mm tjock, så mojängen är ställbar till närmaste 12 mm.

Ställbart nypgrepp

Har man oändligt med tid för att träna nypgrepp så tränar man det på grepp av alla olika tjocklek från full bredd till det tunnaste flarn, men måste man prioritera så gissar jag att man bör prioritera de bredaste läget (nästan det bredaste man kan hålla) och mittenläget.

Nypgreppet tränar man med samma protokoll som fingerbrädor. Håll 5-15 s med 3 min vila. Värm upp med lite enklare vikter. Börja med en vikt som du kan hålla 15 s och håll den 12 s 3-5 ggr med 3 min vila mellan gångerna. Upprepa 2-3 ggr i veckan. När styrkevinsterna planar ut, efter en månad till två månader eller så, gå ner till en vikt som du kan hålla i 12 s och håll den i 10 sek 3-5 ggr.

Lycka till!

Köp vår förare: Norra Kustlandet, klättring i Ångermanland, Västerbotten och Norrbotten
kommentarer