2019-09-30

Skravelsjö (SBO) reunion 2019Skravelsjö Boulder Open är ett tävlingskoncept som utvecklades i Umeå under skiftet mellan 90/00 talet. Önskan var att få ut fler folk i skogarna för att upptäcka tjusningen med bouldring som egen aktivitet istället för att bara hänga på krogberget eller på I20 stenen och hitta på varianter i rent träningssyfte. Inspirationen om att etablera rena boulderområden med fasta linjer kom troligtvis från Fontainbleau. Efter den inledande succétävlingen år 2000 visade det sig att satsningen låg rätt i tiden och Umeås boulderboom var ett faktum. De numera legendariska TKAK (Tväråbäckklättrarnas atletklubb) utgjorde stommen av "SBO crew" där Dag Knutsson, Henke Johansson, Johan Nordlund, Johannes Nilsson, Carl Flygare m.fl i spetsen utvecklat och öppnat merparten av Umeås största och mest etablerade områden som Skravel 1 & 2, Håkmark, Ökberget, Flurkmark m.m. Senare har många kopierat detta tävlingskoncept och NBM i Norrbotten är väl närmast men liknande tävlingar har gått av stapeln i stockholmsområdet.

SBO 2004 i Skravelsjö 2 (S2)
Foto:Carl Flygare

SBO 2006 i Håkmark. Över 100 deltagare från Stockholm i söder till Kiruna i norr!
Foto:Carl Flygare
Delar av SBO Crew i Håkmark
Foto:Carl Flygare

Hela "SBO Crew" 2006
Foto:Carl Flygare

Att hitta nya boulderområden bestående av 100 nya boulderproblem med hyffsade landningar på ett koncentrerat område är inte tvärenkelt. Arbetet inför en SBO tävling var därför omfattande, inte nödvändigtvis alltid så varsamt och kräver otaliga arbetstimmar. Man räknar kallt med att en etablering tar ungefär en hel klättersäsong av hårt slit. Ett klipp säger mer än 1000 ord....


Film: Dag Knutsson

I helgen hade vi dragit ihop en reunion för folk som varit med och arbetat med dessa tävlingar och att etablera nya områden i Umeåområdet genom åren. Tyvärr hade många svårt att komma loss, slutat klättra eller flyttat från stan. Slutligen blev vi 6 tappra vänner som hittade ut i höstkrispet för en längre nostalgitrip. Plats var Skravelsjö 1 som stod värd för den allra första SBO tävlingen och som öppnade upp för den moderna boulderingen i Umeå.
Pga acessproblem var S1 avstängt i många år och väldigt många problem har tyvärr mossat igen. Området har totalt runt 300 boulderproblem och som ny i Skravelsjö kan man dock utgå från att ALLT som ser klätterbart ut redan är gjort på ett eller annat sätt trots att det inte finns på 27crags, helt igenmossat eller på 8-10m höga väggar. Det var ändå faktiskt förvånande nog ett gäng till ute den här lördagen som borstade upp "Bootylicious", "Bitvarg" och "The Rock" i ravinen. Då Skravelsjö förmodligen är Umeås bästa och största enskilda boulderområde vore det fantastiskt om vi kunde få ihop folk och retroborsta området så att alla klassiker blir klätterbara igen. Förhoppningsvis kan vi dra igång den apparaten redan till våren 2020. 

"Bootylicious" som den såg ut, renborstad, för länge sedan...
Foto: Jonas Wiklund

"Atletique"
Foto: Johan Nordlund

Foto: Johan Nordlund
Foto: Johan Nordlund

Urban Dufva. Foto: Johan Nordlund

Foto: Johan Nordlund

Foto: Johan Nordlund

Urban Dufva
Foto: Johan Nordlund
  
Johan Nordlund

Henke och Urban nedanför "Franska taket"

Henke Johansson
Foto: Johan Nordlund

Johan "Hagge" Hagberg
Foto: Johan Nordlund

Ubbe på "Milkyway"
Foto: Johan Nordlund

Uppviglaren själv, Dag Knutsson
Foto: Johan Nordlund

Magnus Eriksson Brändström
Foto: Johan Nordlund

Henke och Hagge
Foto: Johan Nordlund

"Kinapuff behöver borstas mer än vi hann med
Foto: Johan Nordlund

"Franska taket"
Foto: Johan NordlundSkravelsjö 1 finns självklart med i Norra kustlandet. Föraren går att köpa via länken nedan eller i utvalda klätterbutiker.Ut och borsta!


Köp vår förare: Norra Kustlandet, klättring i Ångermanland, Västerbotten och Norrbotten
kommentarer