2010-11-12

TerradetsEn samling udda omständigheter gjorde att jag kunde ta semester två veckor i November. Jag bjöd därför in mig till Carlos och Mickes Terradetsresa. Strax efter bjöd Rasta-Jocke med sig. Saken blev inte sämre av att min gamle japanske vapendragare Wataru sagt upp sig från Komatsu för att klättra tre månader i Katalonien.

Till Terradets alltså. Väl där träffade vi sörlänningarna Henrik Johansson, Mia Johansson, Karin Sterky, och min konkurrent Henrik af Petersens (som går om mig på 8as pensionärsranking vilken dag som helst. Fan.) Pär Lindholm kom givetvis ut för att hälsa på också.

Vi blev ett stort gäng svenskar alltså, med förstärkning av två japaner: asiens svenskar.

Stil
Sektorn Paret de les Bruixes har leder mestadels på tufor, lätt överhängande, lättlästa, med stora grepp samt någon pocket här och där. Lederna är kruxfria och har 90-talslängd: 25-35 meter. Jag tror inte att jag hittade något move hårdare än font 5B-5C på någon led upp till och med 9-.

Genomgående var lederna mycket tätbultade, i genomsnitt en bult var annan meter, och aldrig mer än tre-och-en-halv meter mellan några bultar. Bultarna var dessutom i mycket gott skick och toppankarna välgjorda.

Bruixes har ganska smalt gradspann runt 8+ och 9-. För de som föredrar leder inom detta spann finns det nog leder för en två veckor lång vistelse, men för de som vill klättra hårdare eller lättare så kanske det bara finns leder för några dagar, om man inte vill nöta ner någon led.Rekommenderade leder
Alla leder är fina, men några är finare än andra. I vänstra delen av klippan, skamvrån som Micke kallar den, finns några sexor och sjuor. De flesta av dessa är olämpliga som uppvärmning. Jag rekommenderar några varv på Chasquilla (6) som uppvärmning, eller möjligtvis den ganska fingriga Madroño (7-) längst till vänster, följd av Pasta sin Agua (7+), L'Ansia (8-), eller kanske den jämna och fina Jam Session (8-).

Den klassiska leden i grad 8 är Occident som följer intressanta tufor. När man gjort den kan man mycket väl gå upp ett hack och testa Energia Positiva som följer en magnifik linje ända upp till toppen, eller kanske Primera Linea för en lite hårdare 8+.

El Latido del Miedo (9-), "rädslans hjärtslag" följer tufor i en fantastisk position och rekommenderas varmt trotts den lite vassa och sneda klättringen i starten.

För den som vill ha åtminstonde något lite hårdare flytt rekommenderas Mallorca es Funky eller den gymnastiska Xarop de Basto.

Enkelspårig som jag är, höll jag mig enbart till sektorn Bruixes, sektorn de flesta sportklättrare syftar på när de säger »Terradets«. Tvärs över vägen finns en nyare sektor som kallas Regina med lite högre median grad, leder mest i spannen 9- till 9, i samma stil som Bruixes men brantare och än så längre mindre polerat. Regina är nordvänd och verkar vara ett fint alternativ för varmare dagar.

Pär och Rasta-Jocke gjorde också klassikern Mescalina (8-) en långtur på sektorn Paret de les Bagasses som de var väldigt imponerade av. Sexton replängder i gammeldags stil med hypermoderna bultar. Jocke går så långt som att kalla Mescalina den finaste clip-up han gjort! (Se kommentar nedan). Pär har skrivet en kort not om leden på climbinspain.comFörare
Det finns massvis av förare över Paret de les Bruixes på nätet, av varierande kvalitet. En del har med nästan alla leder, en del saknar en hel del leder. Fördelen med de många förarna är att det för varje led går att finna en som graderar leden ett pinnhål högre eller lägre än rimligt, och på så sätt kan man underblåsa både sitt högmod och sin missunnsamhet.

Vill man ha en tryckt förare, och vem vill inte det?, så verkar det främsta alternativet vara Lleida Climbs, av Pete O'Donovan och Dani Andrada. Föraren täcker i stort sett alla berömda sportklippor i västra Katalonien (Oliana, Tres Ponts, Santa Linya, St. Llorenç, osv) och eftersom O'Donovan är en duktig fotograf med stor apparat så är bilderna genomgående mycket bra. Dani Andrada har klättrat tiotusentals leder, så graderna är relativt vettiga också. Dessutom går en del av förtjänsten tillbaka till bultning av nyturer.

Pär Lindholm har intervjuat Pete O'Donovan på climbinspain.com

Boende
Vi bodde på vandrarhemmet Alberg Refugi Cellers, knappt 2 km från klippan. Det kostade 15,50 € per person per natt och kan knappast betecknas som prisvärt. Dusharna hade varmt vatten, sängarna acceptabla och värmen OK, men personalen var osannolikt lat: därför var det skitigt överallt och ostädat på toan.

Vattnet på refugion går inte dricka, men det finns en färskvattensfontän med väldigt bra vatten någon kilometer söder om klippan längs c-13, just nedanför en av de många klassiska högre klipporna.

Det finns ett hotell 500 meter längre norrut längs vägen, och delar man på ett dubbelrum kommer man undan med i princip samma kostnad som Refugion. www.hotelterradets.com/

Det billigaste alternativet är att tälta vid den gamla järnvägsstationen 100 meter från Refugion. Tältplatserna såg fina ut.

Resa dit
Det går utmärkt att åka tåg till Terradets. Åk till Lleida och åk sedan lokaltåg till stationen »Cellers-Llimiana«. Eller strunta i de lätta lederna i Terradets och hoppa av redan på stationen »Santa-Linya«...

Bekvämast är det naturligtvis med bil. Från Barcelona tar man A2 mot Lleida och sedan exit 504 Balaguer/Vilagrassa. Precis innan Balaguer svänger man av mot Tremps via Ager. När ni kommit till Hotel Terradets har ni kört för långt. Vänd om och tag första bron på södra sidan sjön över till andra sidan dalen. Sväng höger och kör genom tunnlarna till vattenkraftverket. Parkera, använd några fastbultade handtag för att dra upp er till stigen som leder upp till klippan.

Mat
Närmaste matvarubutik ligger i Tremps, 13 km från klippan längs c-13. I den norra änden av Tremps finns en helt OK matvarubutik, det finns även ett snabbköp inne i centrum.

I Tremps kan man också köpa gas på järnvaruhandeln (»ferretería« på spanska), men inte med skruvnippel utan bara den där kontinentala varianten man trär på. Med en omvandlare kan ni använda vanligt gaskök. (Hur man hittar sådana i Sverige vet jag inte, men googla »Adapter für Ventilkartuschen« så hittar ni ordningsamma sidor där de försäljes, eller googla »Valve Cartridge Adapter« för lägre moms. Northstar säljer också adapter för ekonomigas utan ventil, även dessa behållare är lätta att hitta i latinska länder.)

I Lleida finns det en klätterbutik.

God tur.

kommentarer