2012-07-15

Bultkurs med Borrbult!

Utsikt över Svensbyliden. Foto: Patrik Landberg
Krossberget i Svensbyn är sedan länge ett av få berg som det faktiskt klättrats på i Piteåtrakten. Redan på 80 talet borstade Jörgen Wikström upp ett 10-tal lättare turer i 5-6 registret vilka flera troligen mossat igen. På senare tid har det topprepats på berget men miljön, med dess täta granskog,som inte är speciellt gästvänlig, har gjort att besöken blivit sporadiska. Kenneth Marklund och Håkan Eklund har i många år pratat gott om Krossberget och dess potential men av någon anledning har det inte blivit av att utveckla klippan.

På toppen av berget går "Eliasleden" och här skvallrar en skylt om att: Krossbergets branter är ett populärt tillhåll för bergsklättrare. Populärt" är väl en modifierad sanning men förhoppningsvis kommer detta att ändras från 2012.

 I våras gjordes ett återbesök och avsaknaden av ett klätterbart berg i Piteåtrakten gjorde att vi bestämde oss för att göra en insats. Piteåklubben kontaktades och gick med på att stå för material till 10 leder mot att vi introducerade några av klubbens medlemmar i hur man etablerar leder och vad man bör tänka på när man sätter borrbultar. Vidare ville de att vi satte upp lättare leder så att de har någonstans att intressera fler till utomhusklättring.

Mange instruerar. Foto: Johan Norén

Sagt och gjort, söndagen den 8 juli 2012 körde vi igång och efter 10 långa, skitiga, arbetssamma timmar hade vi fått upp 8 bultade leder i varierande grader. Det finns potential för ytterliggare 10-15 leder beroende på hur kräsen man är med kvalitén.


De mest uppenbara lederna som går att säkra naturligt lämnades givetvis orörda. Man skulle behöva rensa upp och gallra ut en hel del träd för att göra det riktigt trivsamt men det är någonting för Piteåklubben att ordna i framtiden.
Tradpotential! Foto: Johan Norén
Laban Berglund bultar och borstar "sitt" aréte. Foto: Johan Norén
Patrik Landberg sätter ankare.


Johan Norén

Lederna som bultades beskrivs i en enkel fototopo nedan.  
Lednamn står skrivet på klippan, respektera "projekten"
Hyfsad vägbeskrivning hittar ni på Sverigeföraren!

   1. Kråknästet, 6c. Laban Berglund
   2. IO, 7c. Magnus Eriksson Brändström, Adam Evanne 2012
   3. Uppvärmningen, 6a+. Patrik Landberg 2012
   4. Boondock Saints, 6a. Johan Norén, 2012
   5. Renkadaver, 7a. Magnus Eriksson Brändström, Patrik Landberg 2012
   6. [öppet projekt]  Magnus Eriksson Brändström.
   7. Curiosity, 5b. Patrik Landberg
   8. [eget projekt] Johan Norén
kommentarer