2012-08-01

Naranjo de Bulnes - en orange apelsin

Klättringen I allmänhet mycket fast gråblå kalksten.  Västväggen är knappt 500 meter hög och totalt sett just under vertikal. Övriga sidor är flackare och i allmänhet något lägre.  Den lättaste leden totalt sett går på sydväggen och har en replängd med femmaklättring följd av tre-fyra replängder lättare klättring och 100 meter scrambling. Den normala nedstigningen från fjället följer i stort sett denna led.

Den svåraste frileden går på västväggen, startar med några replängder överhängade klippa och går i 8b+/9a beroende på vem man frågar.
Uppvärmningsdag: tre timmar jobbig anmarch och fem timmar lätt klättring.
Mycket få leder går göra helt på fasta säkringar, och de leder vi gjorde hade rejäl »fjällkänsla« med bitvis långt mellan säkringar på lätt terräng.

Trots den enorma popularitet fjället har i Spanien så är inga leder polerade.  Jag stod på typ fyra polerade steg på knappt 2000 meter klättring.
En chokerande skandal i klättersverige!
En representant för SKF inklippt i en amerikansk dödstriangel! Tipsa slaskpressen!

De fasta säkringarna består av allt möjligt från 12 mm rostfri expander, rejäla bladbultar, kassa bladbultar, rostiga rurps, supersolida timglasslingor, och solblekta frasiga skosnören runt några få molekyler kalksten.  På klassikerna kan man i allmänhet räkna med att alla bultar är solida 12 mm expander, annars får man vara beredd på det mesta.  På de flesta replängder kryllar det inte av solida lägg för eget, även om vissa bitar kan vara lika lättsäkrade som en spricka i det allra solidaste granitfjäll.


Guidebok och topo Den mycket kortfattade engelskpåkiga föraren från 1989 (Walks and climbs in Picos de Europa) är nog för inaktuell för att vara till mycket hjälp, även om den fortfarande lär vara tillgänglig.  Intenet är helt nedlusad med spansk- och polskspråkig information om lederna.  Alla klassiker har handritade topos som går att läsa, skriva, och fota av i refugion; där har de också den senaste spanska guideboken för tillfälligt lån.  Jag har skissat en topo för Murciana och Rabadà-Navarro som snart går ladda ner som pdf.
Naranjo de Bulnes/Picu Urriellus snygga västvägg är den skuggiga väggen höger i bild


Rack För lederna på västväggen behöver man ett set kamkil från tajt finger till lös hand (blå till blå camalot/dragons, eller friend #0 till #3-3.5, eller metolius #1-#8), 5-6 wirekilar (personligen rekommenderar jag DMM offset för denna klippa), ett par stumpar repsnöre för avknytning, en-två 120cm-slingor, några fjälldragare och 10-15 sportdragare.

Till det tillkommer dubbelrep, gärna minst 55 meter, men 60 meter är bättre.

Lederna på de övriga väggarna tarvar ungefär samma rack, men är OK med kortare rep(?)


Mat & boende Hyttan uppe vid klippans fot, Refugio Vega Urriellu, erbjuder det ›bekvämaste‹ alternativet. Enligt nationalparksreglerna får man tälta en natt på varje ställe vilket gör egen camping lite mer besvärligt.
Hytthäng och vila dagen efter Rabadà-Navarro

Refugion serverar enkel och illa tillagad fantasilös mat. Frukosten består av en kaffe och ett par skorpor (4,50€), middagen (14€) är mycket fyllig och i princip obegränsad: en pastasoppa eller pastasallad följs av en soppa med bönor, potatis, en liten bit chorizo, och antingen en liten bit blodkorv eller en liten bit ben av fårkött (icke lamm). Till efterrätt serveras en banan eller brylépudding på halvfabrikat.

Vi valde att laga egen frukost, och i förekommande fall lunch, men åt middag på hyttan.

Hyttan kostar 12,50€ per natt, eller 6€ per natt om man är medlem i en europeisk klätterförening som ingår i det internationella stugutbytet (SKF eller NKF är inte med eftersom vi inte har några stugor).  För en längre vistelse kan det löna sig att gå med i DAV eller BMC i god tid innan avfärd.

Hyttan har 96 bäddar i fyra små rum. 60% av hyttan kan bokas, resten är för tillfälliga gäster och hyrs ut till de som är först i kön.  Under högsäsong (Juli / Augusti) är hyttan fullbokad på helger och under perioder med fint väder.  Boka på telefon +34–984 09 09 81, eller 650 780 381, eller skicka ett mail.

Hyttan ligger en kvart från insteget till lederna på Västväggen, och drygt en timme till instegen på sydväggen.

Åka dit Picos de Europa ligger på Spaniens nordkust, sex timmar norr om Madrid och åtta timmar väst om Barcelona.  Närmaste större städer är Santander och Bilbao.  Billigaste alternativet från Norr- och Västerbotten är att flyga Skellefteå-Girona med Ryan Air och sedan ta en natt i Barcelona för vidareresa med Ryan Air från Barcelona till Santander och hyra bil där.View Larger Map

Kör längst kusten och sedan söderut mot Arenas en liten turiststad med resturanger, matvarubutik och en liten friluftsbutik som säljer primusflaskor med skruvnippel (häpna!).

Ta sedan av på vägen mot Sotres och ta sedan av mot Collado de Pandebano (teckna helförsäkring på bilen, annars kan det vara läge att gå sista kilometern). Ta den uppenbara stigen sydväst mot Vega de Uriellu (skyltat).  På stigen till hyttan vinner man 740 höjdmeter utan några svårare branter uppför. Räkna med knappa tre timmar upp i fall ni bär 25 kg.
kommentarer