2015-09-22

Skotest: 5.10 Verdon

I somras fick redaktörn (både jag och M. tituleras helst så) ett par 5.10 Verdon tillskickat sig för test. Verdon är en styv sko som 5.10 har utvecklat med vertikal småstegsklättring i åtanke, och den passar speciellt bra för fler-replängders väggturer.
5.10 Verdon. Foto: JW

Då det var alldeles för varmt för just Verdon i somras så lät jag dem ligga i en låda. Jag tog med dem till Tarn och klättrade en vertikal replängd i dem, och de verkade bra. Så bra så att när jag nyligen åkte till Taghia i Marocko så var det de enda skorna jag stoppade i packningen.

Skall jag vara dryg (och det skall jag ju) så rör det sig om en mindre känslig och blåfärgad version av La Sportiva Miura för de som gillar 5.10-gummi bättre än Vibram-gummi. En utmärkt sko för långturer av vägg-klättringskaraktär där klättringen är så svår att man inte kan såsa runt i sin vanliga skomodell men i en storlek större.

Verdon är asymmetriska och svagt bananformade (se vår artikel om att välja klättersko) med en relativt tjock sula och en innansula. Den relativt tjocka sulan var varmt välkommen i Taghia då kalkstenen där är otroligt nötande, men för replängder på absolut maxnivå kan det vara en smula begränsande.

För min fot var skon bekvämare direkt från skokartongen än de andra alternativen som 5.10 erbjuder för småstegsklättring (anasazi vit etc). Skon är i naturläder med en tunn fordring, så de går ut litegrann men inte särskilt mycket—köp dem inte allt för trånga om ni skall ha dem för långturer. För mig är hälen betydligt bekvämare än Anasazi.
Jag kör med oknytta 5.10 skor som de starka gubbarna (U. Dufva & S Mcclure).
Det verkar funka bättre för dem. Foto: Julia Sni. 

En del gillar inte knytskor på långturer då det tar längre tid att ta på sig dem igen om man luftar hälarna på standplats. Tydligen är en velcro-version på gång.

För att sammanfatta så fungerade 5.10 Verdon bra på 7-10 replängders turer på vertikal kalksten med många små dropp-pockets, jag tror det kommer bli en populär sko för både det ändamålet, samt som all-round prestationssko för lite större klättrare.

Alternativ: För de riktigt svåraste långturerna där man ändå hissar en säck så kan man ju ta sina favoritskor för krux replängderna och en lite bekvämare sko (samma sko i större storlek t.ex.) i säcken. Annars har La Sportiva sin modell TC-pro som en sko speciellt för långturer, men mer som en specialistsko för granit.

Köp vår förare: Norra Kustlandet, klättring i Ångermanland, Västerbotten och Norrbotten
kommentarer