2015-09-23

Taghia—Nordafrikas kalkstensparadis

Klättringen

Mestadels 7-20 replängders turer på vertikal kalksten av den högsta kvalitet man kan föreställa sig. En blandning av hel- och nästan hel-bultad väggklättring, stödbultad sprickklättring, och helt obultad klättring. Merparten av lederna är mellan 200 och 700 meter och det är dessa leder som är anledningen till att man sätter sig på flyget till Marocko.

Det finns också en del sportklättring i Taghia med en liten nybörjarsektor, två sektorer med sjuor och en tufasektor med några få lätta åttor (som ser riktigt fina ut!). I Zahouiat Ahnesal (där vandringen mot Taghia börjar) finns också ett antal sportsektorer med klättring mellan 5 och 8b+ ungefär.

En del av de äldsta lederna följer de lättaste vägen upp till topparna längst kammar har klättring upp till max grad 4/4+. Dessa leder klättras väldigt sällan.

För den moderna klättringen i Taghia är det nog bra om man är stabil på fransk grad 6c. De tre lättaste moderna lederna i Taghia är La rêve d'Aïcha (6a+, 160m m), Belle et Berbère (6b+ [6a+ obligatorisk], 300 m) och Au nom de la réform (6c [6a obligatorisk] 300 m). [Den obligatoriska graden anger hur hårt man måste klättra för att ta sig upp om man drar i säkringar. Ibland ges olika obligatorisk grad beroende på om man har tar med en skyhook eller inte, men i Taghia antas det att man inte har en skyhook på racket.]
Klätterstilen är jämförbar med Verdon. Klättringen är runt vertikal, i bland lätt överhängande, i bland lätt svaig. Alltid fingerintensiv, ofta teknisk, och det finns sällan kritspår att följa. Graderna går också bra att jämföra med Verdon, speciellt i sexaregistret. En vertikal 6b+ är sällan lättköpt i Taghia.

3 replängden på À boire, ou je tue le chien, 6c (6b obligatorisk) 300 m.

À boire... går på den vertikala väggen på vänstra sidan

Från Belle et Berbère 6b+ (6b o) 285 m. Foto: Julia Sni
Polacker på Zebda 7b+ (6c) 260 m. 

Julia kan också både polska och klättra i berg. Från Zebda

Jag på den sista repan av Zebda. Magnifik.
Classe Montagne Épinal 6c+ 185 m. Foto: Julia Sni
Julia på Fat Guides, 7b+ (7a+ obligatorisk), 260m

Julia på den sinnessjukt fina Fat Guides, och den finaste replängden med (sista repan)

Legendariska leder
Börja med att googla dessa leder: Au nom de la Reform 6b+/c, À boire ou je tué le chien 6c,
Canyon Apache 6c, Haben oder Sein 6b expo, Princesse de Msmir 7a, Baraka 7b (klättras oftast som 6c/A0), Zebda 7b+, Suserro Berbere 7b+, Shucran 7c, Fat Guides 7b++, Rivieres Poupres 7b+, Fantasia 7c, l'Axe du Mal 7c, Rouge Berbère (Astroman of Africa) 7b, Le Grand Carneval 8a (6c+ obli!), Sul Fillo della Notte 7c+ (7b oblio... Rolando Lacher....), Babel 8a, Widmo 8a och Walou Bass 8c.

Guideböcker
Taghia, Montagnes Berbères av Christian Revier. Från 2009 så den saknar en hel del fina leder. En ny utgåva skulle vara välkommen. Boken är på franska.

Den legendariska Luichy har en nästan fullständig guidebok på spanska över leder upp till 2008-2009 ungefär på sin sajt.

Det finns också några topos på Remi Thivel’s webbplats

Parois de Legende av Bodet & Petit listar några av de lederna med topos och lite användbar info (på franska)

Desnivel #248 (Mars 2007) har en del topos och kartor (på spanska).

Man kan hitta topos för några leder som satts upp efter 2009 på planetmountain.com, men i allmänhet är det nytursboken + gästböckerna hos Said som gäller.

Säsong
Mitten av april till mitten av juni samt september till slutet av oktober

Hygien
Säg hej! till vanlig turistdiarré. Nästan alla som åkt dit rapporterar om magproblem. Vi la reningstabletter i allt, inklusive vatten för att borsta tänderna. Vi fick diarré ändå. Piller man tar i efterhand hjälper. Koka allt vatten är nog en bra idé. Liksom att inte äta frukt som bjuds till efterrätt.

Vaccin
Hepatit A. Två sprutor med 6 månaders mellanrum. Visst skydd efter första sprutan
Difteri. En spruta skyddar i 3 år
Stelkramp. (Med det ingår i normala vaccineringsprogrammet i Sverige.)

Väder

I synnerhet meteoblues väderprognoser stämde bra för oss när vi var där.

Klätterutrustning
 • 18-20 dragare (för de allra flesta leder räcker det med 12-14)
 • Dubbelrep eller enkelrep + hissrep/firningsrep
 • Slingmaterial för standplats
 • Extra slingor för att byta ut på firningspist + ett par snabblänkar
För att ha möjlighet att klättra turer som inte är helt bultade
 • Ett set friends från fingertoppar upp till handstorlek¨
 • Ett set kil
För att kunna klättra alla friturer:
 • Ett fullt bergsrack + ev ett par pitonger

Annat i packningen
 • Ett kök för att koka vatten (vi kunde köpa gasflaskor med skruvnippel i Taghia)
 • Två par skor. Skorna blir blöta och leriga, det är trevligt att kunna byta
 • Medicin
 • Toalettpapper
 • Huvudsjal (för kvinnor. Behövs inte i Giten eller vid väggen men är en bra idé när man befinner sig i byn.)
 • Lätta och luftiga långärmade skjortor och byxor (män & kvinnor) för besök under varmare delen av säsongen
De som vill klättra på Tadarate (L'axe du mal, Sul filo della motte, Rouge berbère etc) måste vara bland de snabbaste replagen i världen, eller ta med sovsäck och liggunderlag för att bivackera i grottan under väggen. Eller stiga upp klockan tre på morgonen och starta dagen med en 3 timmars vandring.

Boende
Det finns ett antal giter med halvpension (tänk mer tehus i Nepal än Gite d'Etape i Frankrike...) Saids och Youssefs giter är de mest populära bland klättrare. Said var först att bygga en gite för klättrare och den har en nytursbok och gästböcker fulla av imponerande berättelser från klättrare på alla nivåer, från 6c-klättrare till några av de bästa europeiska storväggsklättrarna.

Bland franska klättrare är Saids gite den mest populära. Said pratar franska, hans son Mohammed pratar mycket bra franska och lite engelska. Vi bokade över telefon, men pratar man inte franska så rekommenderar jag att maila på enkel engelska i god tid. Det finns fn ingen stabil tillgång till internet i byn.

Halvpension innebär bröd till frukost, och tajin, pasta med tomatsås, eller couscous till middag (i den ordningen, med en periodicitet på tre dagar, vilket tydligen är en förbättring mot förut då det var tajin varje dag som gällde). Vi betalade 120 Dh per person och natt.

Said Messaoudi, Douar Taghia, Zaouia Ahanesal
22010 Azilal Maroc
Mobil +212668246536 (dålig täckning)
Fast telefon +212523 459 290 (till huset)
e.mail: gitesaid@yahoo.fr

Youssef Rezki, Douar Taghia, Zaouia Ahanesal
22010 Azilal Maroc.
Tel : +212 668909843
Shopping
Det finns ett antal butiker i byn. Jag har bara besökt La Boutique Jamal. Den är alltid öppen, men man måste ropa på dem så kommer det och öppnar luckan. När vi var där sålde de: vatten på flaska, snabbkaffe, gasbuteljer (med skruvnippel, de minsta), coca cola, sardiner, enorma påsar couscous, nötter, chokladkakor, salt och tvål.

Kvinnan som skötte butiken kunde inte räkna.  Hon sa vad varje sak jag köpte kostande och väntade på att jag skulle summera ihop inköpet: det tog ett tag för mig att förstå att det var mitt uppdrag.

Civilisationens frukter
Sedan 2013 är Taghia uppkopplat till elnätet. Saids gite har till-och-med varmvatten för dusch! Det finns viss täckning för mobiltelefon. Ibland finns det också G3, men roaming är sinnesjukt dyrt: skaffa ett simkort med Meditel (ingen annan operatör har täckning). Vi köpte ett kort med internet-access (800 MB för 200 Dh) åt Mohammed och han satt upp sin telefon som en wifi-router, men det är kanske enklast att köpa ett simkort i Marrakesh.

Hitta dit
Flyg till Marrakesh. Det enklaste är att boka en Gite i Taghia i förväg och låta Giten ordna med resan mellan Marrakesh och Taghia.
Karta

I stora drag går det ut på att åka från Marrakesh till Azilal med taxi eller buss, sedan fortsätta med taxi till Zaouiat Ahnesal (75 km längs halvdant asfalterad bergsväg). Från Zaouiat Ahnesal är det ungefär 2 timmars vandring längst åsnestig upp till Taghia. Det kostar 100-120 Dh att hyra en åsna och åsneförare. Åsnan tar upp till 70 kg packning. Vandringen är ganska enkel, 300 höjdmeter längst en välpreparerad åsnestig.

Vägen mellan Marrakesh och Taghia
Vi åkte taxi hela vägen från Marrakesh till Zaouiat Ahnesal och betalade 1200 Dh. Det tog ungefär 6 timmar med några småstopp och stopp för lunch i Azilal.

Räkna med att starta i Marrakesh på morgonen och komma fram i Taghia på kvällen, eller stanna i en Gite i Zaouiat Ahnesal och gå upp till Taghia på morgonen.

Vandring upp från Zahouia till Taghia. Taoujdad är det snygga solbelysta berget i bakgrundenGetaherdar bygger ibland imponerande stigar

Sydvästväggen på Oujdad var tyvärr för varm för sin höjd i mitten av September

Mer berber-stig


Köp vår förare: Norra Kustlandet, klättring i Ångermanland, Västerbotten och Norrbotten
kommentarer