2016-10-31

Urban Dufva repeterar Nya Mumana med sittstart

Den evigt grönskande fjällbjörken, Urban Dufva, har passat på att repetera sittstarten till “Nya” Mumana på stora stenen i Mosjön.
Urban nära toppen på Nya Mumana. Foto: Marcus Isaksson


När vi började jobba på Mumana från ståstart hade den ett besvärligt och hårt flytt från ett axelpress i starten. Efter ett tag lossnade dock en lös sten från ett flak och ett stort grepp framträdde vilket till vår besvikelse sänkte svårigheten betydligt. Conny Dahlin gjorde första ganska direkt efter och döpte det till ”Mumana” efter något slags Thailändskt paradis om jag förstod saken rätt. Mumana blev snabbt ett populärt problem i gränslandet 7B/B+.

Sommaren 2014 föll dock flaket vi skapat under projekteringen loss, och det största greppet i taket var borta. Då återskapades problemet till att vara rätt likt det vi ursprungligen testade. Linus Malm gjorde strax problemet igen i grad 7C och kallade det “Nya Mumana” för att minska förvirringen. Strax efteråt lade Linus till en sittstart som lägger på en kort sekvens med klättring runt 7C till ståstarten. Linus föreslog graden 8A+ för hela schabraket.

Jimmy Karlsson har tidigare repeterat Nya Mumana sittstart på en rajd då han i princip gjorde allt som vi skrev om här (med film). Jimmy trodde inte riktigt att det höll 8A+ utan nöjde sig med att ticka det som 8A på sitt scorecard.

I och med allt bestyr det innebär att vara småbarnsförälder har Urban och Sofie lagt repet på hyllan för ett tag och ägnat sig mest åt sporadisk bouldering. Urban har tidigare i år repeterat högervarianten på Nirvana, som också rör sig om klättring runt 8A, och föll samma dag dråpligt nog på flyttet till vilojuggen nära toppen av Nya Mumana sitt.

Nå, man har ju alltid chansen att återvända. Urban åkte i lördags ner för att göra vinter och plocka hem paddan och skriver:
Har vart förkyld en hel del i och med att mini har börjat förskolan. Bra uppvärmning, bra stick och överraskande gick den ner på första.

Om det inbördes svårighetsgraderna på Stora stenen säger Urban:
Nog är den [Nya Mumana] lite hårdare än Nirvana indirect i alla fall. Men sen vad den är låter jag vara osagt. Har ju inte känt på så många åttor. De är dock bägge hårdare än den handfull 7c+ som jag har känt på.
Urban säger också att han vill passa på att bli lite stark för en rep-comback nästa år...

Köp vår förare: Norra Kustlandet, klättring i Ångermanland, Västerbotten och Norrbotten
kommentarer