2005-01-01

Borrbultar! -- vad alla klättrare ska veta

Av: Jonas Wiklund

De flesta klättrare gör inte nyturer och placerar heller aldrig en bult, men trots det finns det saker som alla klättrare bör känna till om bultar. I denna artikel så täcker vi det mesta som vanliga klättrare bör veta om bultar, men har du tänkt placera bultar själv så får du söka reda på information annorstädes.

1. Expanderbultar


Expanderbultar är bultar som genom att de expanderar trycker mot borrhålets väggar. Detta skapar en hög friktion som förhindrar att bulten dras ut vid måttlig belastning. .
Väsentligen kan en bult rippa på tre olika sätt. Genomskuvning, genom urdragning, eller genom att själva berget bryts sönder. Att själva berget skulle brytas sönder är inte en stor risk på solid granit, men på många klippor är det kanske den största riskfaktorn. Var särskilt uppmärksam om bultar är placerade för nära varandra, dvs närmare än två decimeter från varandra.
På porös klippa kan upprepad belastning göra att bulten kryper utåt till dess att den dras ut. Detta har hänt flera gånger på överhängade konglomeratklippor, exempelvis på Hell i Norge.


Genomsticksankare

Genomsticksankare är den överlägset vanligaste typen av borrbult i Sverige. Så vanliga att de för de mesta bara kallas "Expanderbult" kort och gott. Den stora fördelen med genomsticksankare är att de är mycket enkla att placera och man måste vara seriöst tappad för att misslyckas med en placering.
Genomsticksankare slås in i borrhål och när muttern dras åt dras bulten utåt vilket tvingar en hylsa längst in att expandera. De fungerar även om muttern inte är åtdragen eftersom vilken kraft utåt som helst tvingar hylsan att expandera. Om du stöter på ett genomsticksankare där bulten har rallat upp så behöver du bara dra åt muttern med en skiftnyckel eller (för det mesta) en fast 17's nyckel. Om du drar allt för hårt så riskerar du att dra sönder bulten, så ta inte i allt du kan, utan bara tillräckligt för att dra fast hängaren mot klippan. En skiftnyckel bör ingå i alla sportklättrares standardrack.


Hylsexpander

Hylsexpander är inte lika vanligt som genomsticksankare, bland annat för att de är svårare att placera. För korrekt placering av en hylsexpander krävs ett absolut rent hål och en momentnyckel, eftersom det är viktigt att de dras åt till ett specifikt vridmoment.
Hittar du en hylsexpander där bulten har börjat ralla upp så är det mer allvarligt än om samma sak har hänt för ett genomsticksankare. Dra åt bulten inte allt för hårt och tag sedan omedelbart kontakt med närmaste lokala klätterklubb.
En fördel med hylsexpander är att man kan ta bort bultarna och återanvända hålet när bulten har blivit uttjänt. Jag kan bara påminna mig om att ha sett hylsexpander på några få klippor i Sverige.


Slagexpander

Den enda slagexpander som kan användas till klättring är Petzl Longlife.
Jag vet egentligen ingenting om dem, annat än att den verkar vara ett gott alternativ i fast klippa. Eftersom detta är ett väldigt dyrt system så är det rätt ovanligt, men tack vare att den är tillverkad i rostfritt stål (A2) så borde den hålla länge.

2. Limbult


Limbultar -- eller kemiska ankare som de även kallas -- är, som ni kanske kan gissa, bultar som limmats fast i berget. Limmet skapar en kemisk bindning till klippan som kan vara stark som urberget själv. Dessutom skyddar limmet bulten från exponering. Medan expanderbultar lossnar med upprepad belastning och värme/kyla cykler så har limbultar i vissa tester klarat sig i mer än 20 år utan att styrkan påverkats.
Rätt placerad är en limbult det säkraste, överlägset starkaste, och mest långlivade alternativet för fast säkring. För viss typ av klippa, speciellt brant överhängande mjuk klippa (t.ex. droppsten) är limbult det enda säkra alternativet.

Tyvärr så är det svårare att placera limbultar än andra typer av fasta säkringar. Hålet måste vara rakt, rent och absolut torrt, dessutom måste limmet vara avsett för kritiska system och korrekt blandat och härdat. På tidigt 00-tal placerades några dåliga limbultar i Sverige vilket tack och lov inte ledde till några allvarliga olyckor.

3. Referenser


Vill du läsa mer om bultar och bultning så rekommenderars följande sajter:
  • safeclimbing.org Har den absolut bästa samlingen av artiklar om bultning på nätet. Engelskspråkig.
  • Hilti.se har en hel del matnyttigt på sin webbsajt.
  • Petzl.com har som vanligt en del intressant på sin sajt.
  • Svenska Klätterförbundet listar kontaktinformation för alla lokala klubbar i Sverige.
  • Bolt Products har all information om limbultar som kan tänkas behövas.


Jonas Wiklund är seriöst nördig, vilket i alla fall är bättre än motsatsen.


(editerad av Magnus 2010-10-20. Orsak: ändrad fakta gällande Petzl longlife)
(editerad av Jonas 2011-07-02. Orsak: förtydligande om limbult)

kommentarer