2012-01-09

Cornudella de MontsantEna halvan av redaktionen spenderade nyåret i Cornudella de Montsant, en hyggligt charmig katalansk bergsby med en hel del klättring i närområdet. Siurana, som har sportklättring i absolut världsklass för klättrare från de medelgoda till den yppersta världseliten, ligger 2-3 km utanför byn. Via slingriga bergsvägar kan man nå Margalef, som kan vara en trevlig omväxling från Siurana någon dag eller så, på tre kvart sisådär. En annan slingrig bergsväg leder upp till Montsant som bjuder på klättring liknande den i Margalef.

By Cornudella lever på besökande klättrare och har för sin storlek en hel del faciliteter. Mitt i stan ligger en bra klätteraffär, det finns ett just café/bageri med gratis WiFi, och det finns åtminstone tre små matbutiker.

Vi bodde i Gregs hus, vilket ni kan hyra via climbinspain. Jag tyckte boendet var bra för sitt pris om man lyckas fylla sex sängar, men tror det blir trångt om man är fler. Köket var välutrustat men det hade ganska kalla rum, även med gasvärmare på fulla ställ och duschen var en sån där direktvärmd gasdriven sak med svagt tryck.

Andra alternativ är Cal Giral eller LoRefugio. I den sistnämnda kan man få en middag, ibland bra, ibland mindre bra, varje dag för några euro extra.

Resa dit: Flyg till Barcelona och hyr en bil. Siurana är görbart utan bil men då måste man bo uppe på campingen.
kommentarer