2012-06-05

Thank God for sending demons

Per Wermelin är liksom sin äldre broder, Jan, en av de som klättringen tagit och fångat på livstid.  Redan 1993 när jag som färsk nybörjare åkte med Per, som var en kursare under första terminens matematikstudier, till Orgon och Arco var han gammal i gemet och hade klättrat från och till sedan många år.

Ursprungligen från Örnsköldsvik har Per via Umeå och Stockholm hamnat i Sundsvall där han nu bott i snart ett decennium.  På en liten vägg i familjens garage har pappa Per stulit några minuter här och där mellan jobb och familjeliv.  Det är inte heller så långt till Midskogsberget eller Bergafjärden dit han hinner åka ut och göra ett stresspress på något boulderproblem. För som så många andra småbarnsföräldrar har repet fått vila.

I Bergafjärden har Per på sistonde jobbat på en sittstart från vänster till det trixiga–och i mitt tycke fullständigt desperata–boulderproblemet Reload (7B). Både Reload, och »Overload« (7C+) som är sittstart till höger har satts upp av Sundsvalls mossborstare par excellence, Fredrik Bodin.

Sittstarten från vänster har totalt tio desperata flytt, och sägs vara mycket fint.

Redan i höstas var Per otroligt nära att sy ihop sittstarten.  Per skriver att han slutade filma sina försök eftersom han ändå alltid föll på sista flyttet. Då förstår ni vilket mentalt underläge han hamnat i.

Vad göra? Per snickrar raskt ihop en campusbräda i barnens koja dit han kan smyga in och dra lite i lister, vägrar ge sig och försöker gång på gång, och för någon vecka sedan kunde han besegra sin »toppfrossa« och sy ihop Sending demons (8A), som naturligtvis kändes »lätt« när den väl gick ner.

Jag kan på rak arm bara komma på två andra boulderproblem i åttonde graden i Sundsvall: Matrix Reloaded, Krokviken, och Saga, Raholmen.
kommentarer