2016-06-21

Bielsa

Kör man norrut från Rodellar, via Huesca mot Frankrike passerar man först den lilla staden Bielsa och sedan på gränsen Bielsa-tunneln innan man kommer över till den franska sidan av Pyrenéerna. Runt Bielsa finns en helt sinnessjuk mängd brant kalksten. Nära riksvägen har den legendariska bergsports-gruppen “Team TBR” (Team Terradets-Bielsa-Rodellar, som ett antal franska ledmakare i övre medelåldern kallar sig) utvecklat tre riktigt fina sektorer: Las Devotas, Super Devotas och Foz de la Canal. Under senare år är också en ny sektor, Rincon de Sin, större än någon av de tidigare sektorerna under utveckling.

De som klättrat i Rodellar är ju välbekant med klassiska TBR-leder som Pince sans rire, etc. Bielsa har mer av samma.

Las Devotas är ett paradis för tufa-leder i grader mestadels mellan 6b till 7c. Klippan är i skugga på eftermiddagen, och någotsånär hög höjd kombinerad med vind gör att klättringen här är fullt möjlig under sommaren. Leder mellan 20 och 43 meter, med många 40-meters lätt överhängande tufa-leder från 7a till 7b+ (leder upp till 8a+ ungefär). Anmarch 5 min.

Super Devotas ligger på våningen ovanför (anmarch 20 min) och har extremt branta leder runt 40 meter långa och grader runt 8a, plus eller minus någon grad. Också i skugga på eftermiddagen.

Foz de la Canal är nog kronan på verket, men det finns väldigt lite att hämta under 8a. En superfin 7c, någon lite lättare led (en ok 7b och en ok 7a), men resten är mellan 8a och 9a/+. Också tufor, men mindre juggiga än i Devotas/Superdevotas och lite kortare (runt 30 meter). Klippan går in i solen just efter lunchtid, så det är rätt vanligt att klättrare sover över i bilen på parkeringen, och går upp med tuppen för att få in lite klättring innan solen slår till. Anmarchen tar väl runt 20-30 min och är rätt freaky: en överhängande något exponerad via ferrata måste navigeras–vilket är nog så spännande med fullmatad ryggsäck...

Det finns helt klart klättring för runt en vecka eller längre i området, och jag tycker att det inte bara är ett komplement till Rodellar eller Riglos, utan faktiskt värt en resa. Tre stjärnor.

Bielsa Foz de la Canal-2
Klättrin på Foz de la Canal
Jag har tidigare varit lite tveksam till att rekommendera detta, bland annat för att det saknats förare. Nu har det äntligen styrts upp. (Rättare: det kom en förare i fjol, men jag märkte inte det, för jag var annorstädes).
Föraren täcker också Vallées d'Aure på den franska sidan av gränsen, med den legendariska old-school craggen Pène Haute. Problemet med föraren är dock att graderna är rätt ojämna, och ibland av de mer brutala slaget. För att undvika att bli brutalt sandbaggad kan det vara värt att skriva ut en ticklista med leder innan man åker, eller att kolla graderna på de handritade topos som finns på baren i Salinas, just nedanför Las Devotas.

För den nya sektorn Rincon är i princip ännu hysch-hysch och det finns ännu ingen förare. Rykten säger att en dedikerad förare med ett par hundra replängder kommer våren 2021. Än så länge får man nöja sig med att navigera sig dit med hjälp av informationen på ukclimbing. Nästan alla leder har namn skrivit vid basen, så listan från ukclimbing räcker till dess man stöter på en lokal klättrare.

Ytterligare än anledning till att jag tvekat att rekommendera detta ställe är att Bielsa är lite väl fancy för klättrare, och till och med campingplatserna har franska priser. Nå, via booking.com hittade vi ett billigt och bra härbärge i den helt absurt vackra byn Sin, mindre än 10 km från klättringen. Boka direkt via http://alberguedesin.com eller (kanske lättare) via Booking.comKöp vår förare: Norra Kustlandet, klättring i Ångermanland, Västerbotten och Norrbotten
kommentarer