2011-10-30

Nostalgi - Källsberget

Nostalgitripp nr 2 går till Källsberget en par km från det lilla samhället Älvsbyn i hjärtat av norrbotten. Klippan har alltid varit känd bland klättrare och redan innan Dödlarsberget hittades klättrades det åtminstone på klippans högra sida. På Källsberget bildas även ett av fyrkantens ytterst få isfall vilket gör att det även finns folk som orkar släpa sig hit vintertid och testa isyxorna.

Jonas Wiklund klättrar "Plast Kens Äventyr". Foto: Mikael Puffert

Sportklättringen tog fart på allvar 1997 då medlemmar i den dåvarande klubben gjorde slag i saken och bultade upp en par leder på den sk "huvudväggen". Klippan är relativt svåråtkomlig från ovansidan så när väl de första lederna kommit upp bultades ytterliggare 18 leder mellan åren 1999 - 2002. Efter 2002 har det inte tillkommit någonting helt eget utan den sista "linken" sattes upp av Johan Sundkvist 2008 när han länkade ihop "He-man" med "Rallyplaneten" vilket gav "The mighty battlecat, 8a+".

En klassisk led i sammanhanget är "Rallyplaneten" som trots att den inte innefattar en enda hård rörelse ändå låter de flesta klättrare känna på vad ordet "pump" innebär i realiteten. Dag Knutsson har skapat ett litet nostalgiklipp på nämnda led filmat någon gång runt 2002(?).
Klippan känns återigen i högsta grad aktuell då en ny generation klättrare i Älvsbyn sett dagens ljus. Älvsbyklättrarna har återuppstått i form av en helt ny förening och intresset i "byn" är lika stort som i mitten av 90-talet. De finns numera på Facebook precis som det mesta annat...


kommentarer