2012-03-26

Till salu - Hundberget!

Foto: Mikael Eriksson
Fortifikationsverket säljer ut den militära anläggningen i Hundberget utanför Älvsbyn och det medför att själva huvudväggen bör gå att beträda igen (tidigare avstängd med hjälp av staket).

I Magnus Johansson och Jan Fredrikssons numera inaktuella förare från 1997 står följande att läsa om Hundberget:

Vägbeskrivning
I korsningen vid Älvsbyn (Luleå-Piteå-Älvsbyn-Vidsel) tar du av mot Vidsel. Ett par hundra meter senare kommer du till en större parkering på höger sida. Där finns det en skylt som det står Rackberget på. Parkera där. Ytterliggare 100 meter mot Vidsel finns den stora porten som leder in i bergets hjärta. Om du tagit dig hit är du på rätt ställe. 
Lederna är beskrivna från vänster till höger. Led A går snett upp till vänster om den stora porten. Led B, C och D går snett upp till höger ovanför den stora porten. Led E går rakt upp i skogen från övre vänstra hörnet av bilparkeringen. Långt uppe till höger på berget finns ett brantare parti där ett antal leder etablerats. Dessa turer är gjorda av Älvsbyklättrare och finns oturligt nog inte dokumenterade.

A, Colloseum (4+)
Utsteg över tak. 2 repl.

B, Husqvarna rock (6-) 
Ett litet tak på första replängden. 2 repl.

C, Tarsans lian (5-) 
Första replängden går upp till den krokiga tallen den så kallade lianen. Efter standplatsen finns det 3 varianter på den andra replängden. 2 repl.

D, Hemliga traktorn (4+) 
Till vänster om det stora taket. Brevid ett tak upp till en tall. 1 repl.

E, Sprickan (6+) 
Den klart överhängade sprickan. 1 repl.

Vidare finns (eller har funnits) rakt in från parkeringen vid Rackberget enligt beskrivningen av "Sprickan" ovan. Bland annat ett ganska fint väggparti med en överhängade led i gradspannet 7-/7 uppsatt av Fredrik Riström eller Magnus Öberg runt 1997. Hängarna kan vara nerplockade.


kommentarer