2011-04-13

Om att bulta leder – en kortfattad handledning

Detta är en handledning till att bulta inte allt för branta leder på hård, relativt fast, klippa. Börja gärna med att läsa vår artikel Borrbultar! – vad alla klättrare skall veta.

Steg -1. Vill du bulta upp en meningslös variant som bara ökar förvirringen om vilken led som går var? Upphör i så fall genast med ditt beteende.

Steg 0. Går leden att leda säkert med naturliga säkringar? Hoppa i så fall direkt till steg 5. Kom ihåg att även 50-åriga föredettingar har klättrat grad 9 (fransk 8b/+) på blick på naturliga säkringar! Det är betydligt svårare att finna svåra tradleder än svåra sportleder. Er eventuella inkompetens med säkringar är ingen ursäkt.

Steg 1.
Om projektet är icke allt för brant, tag ett gammalt skabbigt rep och knyt det runt en träd, klipp in Gri-grin, fira av och rensa leden från mossar, lavar, och lösa grepp och steg. (Om leden är överhängade men inte allt för brant är det lättast att bulta uppifrån och klippa in repet i bultarna allt eftersom de sätts in.)

Steg 2. Fundera var bultarna bör sitta. Det lämpar sig inte att bulta leder om man inte klättrat nog mycket för att ha en uppfattning om var bultar bör sitta för att förhindra fall i hyllor, för att vara så lätta som möjligt att klippa för den som klättrar leden på blick, osv. Alla som sätter upp slingor hatar långa fega män. En god regel är att man bör nå bulten med armbågen från det tänkta klippgreppet! Bultarna får inte sitta nära sprickor eller kanter, och måste sitta så att karbinen ej bryts vid ett eventuellt fall.

Steg 3. Skaffa följande:
 • Slagborrhammare. Låna, köp, eller hyr en kraftig 36V slagborrhammare från Hilti, Bosch, Hitachi, DeWalt eller annat välrenommerat märke. En 24V slagborrhammare duger i nödfall.
 • Hammare. Spikhammare om du måste, men gärna en rejäl smideshammare.
 • Expanderbult, vilka kallas 'wedge bolt' på engelska och omväxlande 'genomsticksankare' eller 'expanderbult' på svenska (se figur nedan). Minst 10 mm, men gärna 12 mm. Om det inte är så brant och klippan är bombfast så duger 55 - 70 mm längd alldeles utmärkt, annars 90 mm eller längre. För bultning i tak rekommenderas dubbelexpander. I korrosiva miljöer måste bulten vara 'syrafast', i Norrlands inland duger varmgalvat bra.
 • Borr i samma dimension som bulten. Borren skall vara av typen SDS eller SDS plus. (SDS plus passar i maskiner för SDS-borrar, men inte vice versa.)
 • Bulthängare i samma material som expanderbultarna. Är de inte samma material så får bulten gärna lite mysig galvanisk korrosion. Kontrollera också att hålstorleken passar till bultarna. Standardstorlek för bulthängare är för 10 mm bult, men det finns även för 8- och 12-mm bult.
 • Blocknyckel, eller fast nyckel som de kallas i vardagligt tal. Till 10 mm bultar behöver man en 17s fast nyckel. Till 12 mm behöver man en 19s fast nyckel.
 • En dryg halvmeter gummi- eller silikonslang, innerdiameter 4-5 mm typ.
 • Hörselproppar och skyddsglasögon.
 • Ett gäng 60 cm slingor.
 • En rulle tejp.


Ordna sedan utrustningen på följande sätt:
 1. Slinga hammaren och klipp den med en karbin.
 2. Slinga blocknyckeln och klipp den med en karbin.
 3. Sätt ihop expanderbultarna med bulthängarna så här:
  Notera att brickan är bortplockad. Klipp sedan bultarna i klasar om ungefär sju stycken på karbiner med stor öppning. (Alternativt stoppa ner dem i en kritpåse.)
 4. Stoppa gummislangen i en ficka som du får upp även om du hänger i selen.
 5. Håll upp bulten mot borren och sätt en tejpbit runt borren några millimeter längre in än bultens längd. På så sätt kan får man lagomt djupa hål att slå in gamla uttjänta bultar i för att kunna täcka över dem om det skulle behövas.
 6. Slinga borrhammaren och häng den över axeln, slinga borrhammaren på ett annat ställe som backup och klipp in den i selen. Ett annat alternativ är att klippa in borrhammaren i repet ovan grigrin (med en slinga som är lång nog att borren hänger under dig).
 7. Ta med ett extra borrstål samt några bultar i reserv. Jag brukar stoppa dem i en ficka.

Framförallt när man bultar på överhängande klippa kan det vara skönt att snabbt kunna ta sig upp längs repet, om det t.ex. visat sig att man firat ner så lång att man inte längre kan gunga in till ett stort grepp att borra in nästa bult från. I så fall brukar jag ta med en jumar och en lång fotslinga. Om du inte vet hur man tar sig upp längs ett rep med en grigri och en jumar så kolla in Petzlkatalogen (under rubriken 'Cleaning an aid route with the GRIGRI').

Steg 4. Själva bultningen.
 1. Ge klippan några rejäla slag med hammaren och kontrollera att klippan är fast.
 2. Håll borren mot klippan och borra ett rakt fint hål vinkelrät mot klippans yta. Det är viktigt att ni inte släpper förrän ett djupt rakt hål formats. Borra om möjligt fulla hålet på en gång. Om man måste ta om så riskerar man i högre utsträckning borra ett dåligt ojämt hål där bulten i värsta fall aldrig nyper fast.
 3. Borren är nu hetare än Rita Hayworth var i Gilda (usel metafor, jag vet). Se till att du inte bränner dig eller bränner av något rep eller så.†
 4. Tag gummislangen och blås ut borrdamm ur borrhålet. Bulten fäster mycket bättre i ett rent, torrt hål. Den samvetsgranne rensar också hålet med en provrörsborste.
 5. För den färdigmonterade bulten mot hålet och slå in den. När man drar fast muttern så kommer bulten att krypa utåt till dess att hylsan kilat fast mellan klippan och bultens kon. När bulten inte längre rör sig utåt fortsätt att dra åt bulten till dess att hängaren sitter ordentligt fast. Dra inte för kung och fosterland: med en lång nyckel kan man dra av bulten eller dra loss expansionshylsan från bulten! (Tester har visat att expanderbultar håller bäst om de inte är fastdragna alls, så enda anledningen till att dra fast bultarna är för att dra fast hängaren mot klippan.)

Steg 5. Voilà. Färdig! Watch me flash it!

Om klippan är mycket hög eller mycket brant måste lederna bultas i stöt från backen. Hur det går till är ämnet för en kommande artikel.


Länkar
BMC Bolt Guidance Document
American Safe Climbing Association
Die Bohrhakenbroschüre der DAV-Sicherheitsforschung

-----
Fotnot: Tack till Hans Stenlund för påpekandet.
kommentarer