2016-01-14

Att börja om efter julfrossan

Jaha, då är man tillbaka på klätterväggen. Efter tre veckor utan klättring, men tre kilogram tyngre än i advent. Föga förvånande känns alla boulders i gymmet jättesvåra.

Vila är nödvändigt för återhämtning och den överkompensation som gör oss starkare, men långa uppehåll gör oss svagare och sämre på att klättra. Tack och lov är de flesta effekterna tillfälliga.

Rent generellt så förlorar vi syreupptagningsförmåga snabbare än styrkeuthållighet som vi förlorar snabbare än styrka.

Efter ett uppehåll på två veckor har muskelstyrkan väsentligen inte försämrats, även om koordinationen är något sämre och det kan ta några pass innan vi kan få ut styrkan i klättring.

Efter tre veckors uppehåll så har styrkan märkbart försämrats, även om det rör sig igen mer om effekter på nervsystemet än på musklernas storlek. För explosiva bouldrare börjar en del av de snabba muskelfibrerna (som används för de mest explosiva flytten) omvandlas till långsamma mer uthålliga fibrer.

En rörelse som är väl inlärd glömmer du aldrig, men riktig bra tajming och känsla för klätterflytt försvinner rätt snabbt, så den behövs också återfinnas efter en tre veckors vila.

Efter ett uppehåll är det nödvändigt att återfå tajming och känsla i flytten, och en del av förlorad muskulär uthållighet innan det går köra för fullt igen. Så stressa inte när ni kommer tillbaks till grottan eller klätterväggen, utan fokusera på basträning. För en bouldrare rör det sig om att göra cirklar med många olika problem som inte är så hårda. För en ledklättrare passar det utmärkt att lägga in rätt många sektioner med hög volym / låg svårighet.

Låt bli att försöka på de allra hårdaste projekten och de allra svåraste styrkeövningarna första veckan eller två efter uppehållet, utan låt det ta sin tid till dess ni känner att ni är i bra form igen. Det är lätt att skada sig när man är tung och har taskig tajming.

Mellan tummen och pekfingret tar det ungefär dubbla tiden av uppehållet innan du är på samma nivå som innan uppehållet.

Det tar också ungefär dubbla tiden som det tog att vinna de extra kilon du fick över jul att förlora dem. Koncentrera dig på att äta nyttig mat, låt bli spriten, och väg in dig varje dag. Räkna med att vikten kan variera med 1-3% från dag till dag. Det är lite knasigt att träna styrka och gå ner i vikt samtidigt, så det är en dubbel anledning till att lägga in en basfas med mycket uthållighetsinriktad träning efter julfrossan.

Köp vår förare: Norra Kustlandet, klättring i Ångermanland, Västerbotten och Norrbotten
kommentarer