2010-10-19

Nyturer 2010

del1: Norrbotten, Västerbotten, Ångermanland

Norrbotten

Med snöre
Den stora nyheten är Urban Dufvas bestigning av Rich Marcus, 9+ (fr 8c), Niemisel.
Topo: Jonas Wiklund. Partiella grader JWs ogrundade uppfattning


Den outtröttlige Nico har satt upp några fina leder till på hemmaklippan Falkberget i Kalix.

Med madrass
Inte så mycket att rapportera: Någon ny variant på Kantaberg. Familjen Stenlund och farbror Malm inspekterade nord-östra sidan av Kantaberg och fann en samling imponerande block.

Jimmy Sundin satt upp en ny variant på Bälingeberget, Snusmumriken direkt, 7C, vilken kan vara fyrkantenområdets hårdaste boulderproblem, (om man inte får räkna de boulderproblem som kräver att man knyter in sig).

Västerbotten

Med snöre
Minimal nytursproduktion i år. Redaktörerna för denna blog sätter upp Umeås kortaste tradled: "Stockholm-Norrland 8-2", grad 8 (fr 7b+).

Någon bult till slås in i Lapplands hemliga överhäng.

Med madrass
Extremt magert år för Umeåklättrarna. Ett par varianter claimas för första gången och får namn och grad. Så vitt redaktionen vet så är det enda nya områdena Lillsjöberg som fått besök av Magnus Öberg samt Degerberget som utecklats av några gamla krigare, framförallt Dag Knutsson och Henke Johansson. Henke Johansson har satt upp centrallinjen: "Svårmodet", 7C. Fångad på film av Hampus Perhamn.

Skellefteå har fått en rejäl förstärkning i och med hemvändaren Fredrik Brännström, som börjat expandera det klassiska området "Stenarna" i närheten av Falkträsket, samt börja utveckla den strandnära boulderingen som finns vid Bjuröklubb.

Ångermanland

Med snöre
Nya sportleder i Ravinen på Rösås, av alla ställen. Fredrik Nyberg sätter upp "Sista skriket", 8- (7a+) och Saku Korosou "Finska skriket", 9- (8a). Begränsad information finns på Sverigeföraren/Rösås

Saku Korosou på "Finska skriket, Rösås". Fler bilder finns på Sakus blogg. Saku håller också på med ett 3 repors inte ännu färdigbultat projekt i kontinental stil i närheten av Perestrojka.

Rösås är sydvänt och säsongen börjar tidigt. Jag gissar att dessa leder får se några bestigningar per år, företrädesvis på vårvintern.

Övikssonen Lars Lundquist var hemma från Lausanne i sommras och satte raskt upp en ny 9- (fr 8a), "Swing it Magistern", någonstans i Västernorrland. Vi misstänker att det rör sig om en förlängning av "Halvvägs till himlen" på förbjuden mark. Edit: Förlängningen till "Halvvägs..." är fortsatt ett (stängt) projekt. "Swing it Magistern" går i klippans vänsterdel genom ett tak, och fick sitt namn på grund av de pendelfall som förstebestigaren var tvungen uthärda innan lyckad bestigning. (Tack till Jan Wermelin för rättelser)


Med madrass
Mosjön fortstatte utvecklas... Linus Malm sätter upp "Skuggan av Eden", 7C+, på stora stenen i Mosjön. Linus bestigning finns naturligtvis på film. Några fler problem sätts upp.

Norge

Jocke Söderström släpar upp en livrädd JW uppför tidigare oklättrad sidovägg till Helvetestind ute på Moskonesön, mellan regnskurarna. Väggen är den högra väggen ovan Tommy Nilsson i detta foto.

kommentarer