2015-09-04

Dagens boktips: Parois de légende

Parois de Légende (2011), Stéphanie Bodet & Arnaud Petit, Glénat förlag (ISBN 9782723483285)

Svenska klättrare har i allmänhet ganska bra koll på långturer i Norge, Yosemite och möjligtvis Alperna. Men det finns en hel värld med långturer som bara väntas på att upptäckas.

Att få en överblick är nästan omöjligt, men ett franskt försök är Parois de Légende, skriven av bergsguiderna och världscup-vinnarna Stéphanie Bodet och Arnaud Petit. Det är en guidebok med utvalda leder på 78 klippor runt om i hela världen.


Naturligtvis är boken skriven med en provensalsk syn på världen och vad som är värt att klättra, och begränsas av var de varit och gjort. Således listas endast bara två leder i Canada och en led i Pakistan (Eternal Flame, om vilken man blir upplyst att det “kort och gott är den vackraste klätterleden bland världens alla berg”).

Det jag kan säga från att klättrat ett tiotal leder från boken är att om det finns en topo över en led i Parois de Légende kan man vara helt säker på att få en upplevelse helt utanför det vanliga.

För varje led får man en ritad topo, lite foton, information om säsong och anmarsch och franska grader, inklusive obligatorisk grad, dvs vilken grad man minst måste klättra om man drar i säkringar. Obligatorisk grad säger väldigt mycket om en led (så länge det inte är en spricka då obligatorisk grad = 0)

För varje led föreslås också ett antal leder som man göra istället. Totalt beskrivs drygt 200 leder detaljerat och runt 400-500 leder namedroppas.

Boken listar inga turer i Norge.


Topo med detaljerad information för de rekommenderade ledernaInnehållsförteckningenKöp vår förare: Norra Kustlandet, klättring i Ångermanland, Västerbotten och Norrbotten
kommentarer