2015-09-28

Himmelen direkt, 8, Offerhällan

Johan Hasslow firade i går sin 29 födelsedag genom att göra första fribestigningen av “Himmelen direkt”, 8, på Offerhällan i Åsele. Från första standplats på “Halvvägs till himmelen”, där denna går ut höger i det stora vänstervända diedret fortsätter man i stället rakt upp längst en fingerspricka genom brant terräng.

Gustav Svensson på starten av Halvvägs till himmelens första repl. Foto: Johan Hasslow

När fingersprickan tar slut sitter det ett bultat ankare i Indian Creek stil. Leden är knappt 40 m och mycket luftig på toppen, men säkringarna är bra.

Johan brukade ungefär tre dagar allt som allt för att knyta ihop leden. Det är inte direkt lättsamt att stöta på Himmelen direkt då man måste klättra en 30 meters vertikal handspricka innan man kommer till de svårare partiet.

För den väldigt starke så tror jag det för övrigt är möjligt att hitta en linje som fortsätter ända upp till toppen av klippan, och då pratar vi om en 58 m replängd i nionde graden.

Tillsammans med Ljudvallen är Himmelen direkt den andra leden i grad 8 på Offerhällan, men jag gissar att Himmelen direkt är en smula hårdare än Ljudvallen som fick en lite generös grad då det begav sig.Himmelen direkt from Umeå Climbing on Vimeo.


Köp vår förare: Norra Kustlandet, klättring i Ångermanland, Västerbotten och Norrbotten
kommentarer