2015-09-03

Klätterhallen i Kiruna är redo!

I slutet av augusti monterades de sista greppen ner från Kiruna Klätterklubbs gamla vägg på I22. Kommunen har bekostat en ståtlig Triax-vägg, byggd av Fugu-sport, i Tarfala-hallen. Väggen, som vi skrev om tidigare, är tretton meter hög och rymmer elva rep, så det ryms en hel del klättrare samtidigt. Väggen har varit öppen lite i smyg sedan början av Juli.

Väggen och boulderväggen. Foto© Håkan Eklund.
Viss förståelig panik uppstod dock bland entusiasterna när det stod klart att det inte byggts en boulderdel. Kirunas kommun tycks dock vara bra att ha göra med från klätt
erperspektiv, och klubbens aktiva medlemmar med Fredrik Hansson och Christer Bjuhr i spetsen med stöd från Svenska klätterförbundet lyckades övertyga kommunen om att köpa en bouldervägg att ställa bredvid.
En del av dödsstjärnan. Foto© Håkan Eklund.

Fugu-sport fick således instruktioner om att rita en brant boulderdel. Boulderväggen är åtta meter bred men eftersom den är brant (fyra meter överhäng) och konvex så har den ändå 50 m2-yta

Invigning av Tarfarahallen. Foto© Jon Moln Teike

Den trettionde augusti var det invigning för Tarfarahallen: kommunalrådet Kristina Zackrisson klippte bandet. Fotbolls- friidrotts- och klätter-klubben visade upp sina aktiviteter. Klättring var såklart populärast, och hade kö på lederna från öppning till en halvtimme efter stängning, vilket bådar gott för Kirunaklubbens planerade ungdomsverksamhet.
Prova-på-klättring visade sig populärt!  Foto© Jon Moln Teike

Kirunaklubben är typ trettio år gammal, det tycks röra sig om lite osäkerhet när1 klubben startade sin verksamhet, och har knappt hundra medlemmar. Med en ny klubbvägg lär det vara lätt att komma över hundragränsen. Med tanke på hur många stjärnor som Kiruna fostrat, från Ulf Björnberg till Malin Holmberg2 lovar det gott för svensk klättrings räkning!


Fotnoter
1 Tips från coachen: kolla igenom SKFs årsmötesprotokoll
2 En fullständig lista skulle vara chockerande lång för en småstad på tundran.



Köp vår förare: Norra Kustlandet, klättring i Ångermanland, Västerbotten och Norrbotten
kommentarer