2015-08-30

Burträsk - kvalitet går aldrig ur tiden

Text & film: Dag Knutsson

Ungefär 5 km sydväst om Burträsk ligger det återupptäckta Bjärnberget. Det visar spår av några äldre bultade 90-tals leder men besöks nog idag endast för dess ståliga boulderlinjer. Högt beläget med utsikt över Burträsk kyrka med en kort anmarch och behaglig skuggig miljö gör det besöksvärt även varma dagar.

Jon Lindmark på Golden Canyon, 7A. Petter Hedenström vaktar
I dagsläget finns ett 40-tal boulderproblem 5-7B, och antalet har ökat i rask takt sista tiden då Skellefteåklättrarna varit flitiga besökare. Här finns potencial för ytterligare minst 50 problem i alla grader.

Utmärkande för Bjärnberget är tydliga givna linjer utan krångel på branta, grepprika och fasta block i blandade storlekar. Landningarna kräver ofta några paddor och borstningen på det älde problemen skulle behöva en översyn. Ta gärna med stålborste men tänk på att det ligger i ett naturreservat och gå varsamt fram.

Körtid från Umeå ca 1,5 timme, 45 minuter från Skellefteå. Hår på Fötterna (6A) och den magnifika Enzo (7A) rekommenderas varmt. Skynda nu, än så länge finns chans till ära för första 7C och 8A!Köp vår förare: Norra Kustlandet, klättring i Ångermanland, Västerbotten och Norrbotten
kommentarer